dinsdag 27 oktober 2015

De aanwezigheid van een beperkte hoeveelheid ultraviolet licht (320-400 nm) lijkt een positieve uitwerking te hebben op de ontwikkeling van vleeskuikens. In aanwezigheid van uv-licht maken vleeskuikens, gehouden onder dezelfde omstandigheden, minder stresshormoon (cortisol) aan. Helaas stralen de meeste verlichtings­systemen geen uv-licht uit.

Dat schreef Teun Fabri, dierenarts pluimveegezondheidszorg bij de Gezondheidsdienst voor Dieren, in vakblad Veehouder en Veearts, meldt veearts.nl.

„Naast de omgevingstemperatuur is licht één van de belangrijkste milieufactoren die bepalend zijn voor het welzijn, de groei en de productie van zoogdieren en vogels. Stalverlichting die volgens onze humane ogen optimaal is, hoeft dat niet te zijn voor pluimvee”, vertelt Fabri.

Grote rol bij ontwikkeling

„Concluderend kan gesteld worden dat lichtmanagement een grote rol speelt bij het welzijn en de ontwikkeling van vleeskuikens. De verplichtingen die zijn vastgelegd in de geldende regelgeving zijn echter maar een onderdeel van het management”, schrijft de dierenarts.

„Kijk niet alleen naar de hoeveelheid lux die aanwezig is, maar ook naar het aanwezige lichtspectrum. Intermitterende lichtschema’s bevorderen het welzijn van het dier en verminderen stress. Variatie in lichtintensiteit tijdens de lichtperioden en eventueel in het lichtspectrum kunnen tot verdere verbetering van de groei leiden”, zegt Fabri.

Lees het complete artikel van pluimvee dierenarts Teun Fabri op veearts.nl.

Bron: https://www.pluimveeweb.nl/artikelen/2015/10/uv-licht-positief-effect-op-kuiken/

Recent Posts