In januari 2019 meldde Roelof Koekoek zich bij Haitzled met de wens om alle huidige TL armaturen in de stallen te vervangen door nieuwe verlichting. De keuze was vernieuwen met hoog frequent TL of toch geavanceerde LED lampen waar je veel meer mee kunt sturen ?! Daarop heeft Remco van Dijk van Haitzled uit Weert veel onderzoeken gedeeld over de belangen van gestuurde full spectrum verlichting in relatie tot de sturing van biologische aspecten en ontwikkeling van het pluimvee. Voor de moederdieren van Roelof Koekoek zou een circadiaanse daglichtcyclus met UV voor de beste resultaten en dierenwelzijn zorgen.

Aanvankelijk werd er op advies van derden een lagere lichtsterkte ingesteld met weinig blauw; dit leidde al snel tot 4-5% grondeireren. Toen er werd opgeschaald naar de daglichtcyclus met veel (ochtend)blauw, hoge lichtintensiteit met UV en later aflopend met infrarood;

*daalde het aantal grondeieren naar bijna 0 !

* was er merkbaar beter paargedrag met hoger aantal paringen (heeft ook positief effect op de inspectietijd die vooraf gaat aan de paring)

* genoten de dieren zichtbaar beter van een ontspannen stofbad

* en is er bij de hennen eigenlijk geen merkbare pikkerij meer.

Een duidelijk verbetering en vooruitgang ten opzichte de vorige TL verlichting in de stallen, en tevens wordt het als erg prettig (werk)licht ervaren; ook door de voerleverancier.

Deze positieve ervaringen zouden Roelof doen besluiten om, in het geval van een nieuwe stal, dezelfde verlichtingsoplossing van Haitzled toe te passen.

Ook voerleverancier de Hoop uit Zelhem is vanaf het begin bij het proces en advisering betrokken geweest en is eveneens erg te spreken over de kwaliteit van de verlichting in de stallen.

Een mooie referentie waarbij alle betrokkenen trots zijn op het resultaat en de merkbare positieve effecten !

Most Recent Projects