Lichtkleur

Het belang van lichtkleur

Het selecteren van de juiste lichtbron is zeer belangrijk voor pluimveehouders.

Onderzoek toont aan dat pluimvee dat is opgefokt onder een natuurlijk full-spectrum twee keer zo lang leeft, meer eieren legt en minder agressief is dan kippen die onder fluorescente verlichting opgefokt werden. Pluimvee dat wordt gehouden onder een natuurlijk full-spectrum is veel effectiever bij het metaboliseren van cholesterol en produceert eieren met een 25% lager cholesterolgehalte. Licht initieert en regelt de vrijlating van meerdere hormonen die essentieel zijn voor de metabolische regulatie, reproductie en botvorming.

HET BLAUWE EN GROENE SPECTRUM

Consistent onderzoek toont aan dat de spiergroei en botsterkte bij vleeskuikens die tijdens de eerste twee weken onder groen monochromatisch licht (één enkele groene golflengte) worden opgefokt, verbeteren.

Tevens is aangetoond dat blauw licht de groei en geslachtsrijpheid van pluimvee op latere leeftijd verbetert, door de verhoging van plasma androgenen.

Gecombineerd groen en blauw licht bevordert de myofibergroei (spierelement) door een effectievere stimulatie van testosteronafscheiding. Een breed blauw/groen spectrum heeft een kalmerend effect op dieren.

Andere studies tonen aan dat blootstelling aan blauw licht zorgt voor een afname in de bloeddruk en een positief effect heeft op triglyceriden (vetzuren) en bloedglucosespiegels.

Een groot nadeel van gloeilampen en hogedruk-natriumlampen is een gebrek aan blauw licht in het spectrum. Blauw licht is essentieel voor het stimuleren van de melanopsine, een fotopigment in gespecialiseerde lichtgevoelige ganglioncellen (zenuwcellen) in het netvlies. Deze zijn betrokken bij de regulatie van circadiaanse ritmes. Bij een gloeilamp moet de totale intensiteit extreem hoog zijn om de blauwe niveaus te bereiken die voldoende zijn om de circadiaanse cycli te resetten.

Interesse in onze whitepaper?

Wij hebben onze pluimveeverlichting benaderd via een wetenschappelijk methode. Weten hoe we dit gedaan hebben? Vraag hier onze whitepaper aan!