Veel pluimveehouders gaan, bij het kiezen van stalverlichting, op hun eigen lichtervaring af. Onterecht, want kippen hebben een veel bredere spectrale lichtgevoeligheid dan mensen. Bovendien hebben ze een totaal andere lichtbehoefte. Dit maakt dat efficiënt ‘mensenlicht’ voor kippen een overdosis biedt aan licht van de ene golflengte (met name blauw licht) en juist weer een tekort aan ander licht (vooral rood en infrarood). Ook verstoort de continue manier waarop licht de stal in stroomt de natuurlijke cyclus van de dieren. Dit maakt dat ze niet optimaal functioneren, gestrest raken en sneller ziek worden. Haitzled heeft een lichtsysteem ontwikkeld dat volledig is afgestemd op pluimvee. Ondernemers die snel reageren, kunnen het tegen een tijdelijke introductieprijs laten installeren.

Toen enkele jaren geleden ledverlichting werd geïntroduceerd binnen de pluimveesector, zag een aantal ondernemers hun kans schoon en importeerde goedkope partijen hel blauw ledlicht, met een hoge intensiteit uit China. Hoewel de hoeveelheid licht ten opzichte van de zuinigheid van de lampen spectaculair was, betekende dit voor het dierenwelzijn weinig goeds. “In sommige stallen werd zelfs een productie-afname van meer dan dertig procent geconstateerd!”, vertelt Haitzled directeur Remco van Dijk. Inmiddels is er dan ook een transitie gaande, waarbij steeds meer pluimveehouders inzien dat goed licht belangrijk is voor het functioneren van hun dieren.

Wanneer we meer licht toevoegen uit de voor kippen belangrijke frequentie, zien we direct effect

In 2016 publiceerde de Universiteit van Wageningen een rapport dat liet zien dat kippen niet alleen beter gedijen bij ‘natuurlijker’ licht, maar dat ze bovendien een hele andere lichtbehoefte hebben dan mensen. “Hierdoor zijn lampen, die door mensen als prettig worden ervaren, voor kippen onvoldoende of soms zelfs schadelijk”, laat Van Dijk weten. Vooral een gebrek aan UVA licht, een lichtsoort die voor mensen amper zichtbaar is, zorgt ervoor dat de dieren – letterlijk – te weinig zien. “Wanneer we meer licht toevoegen uit de voor kippen belangrijke frequentie, zien we direct effect. De activiteit in de stal neemt toe en er wordt veel meer gescharreld. Bovendien is er bij hennen ineens veel meer aandacht voor de hanen, wat ongetwijfeld de partnerkeuze ten goede komt”, aldus Van Dijk.

Maar ook een teveel aan licht met een ‘verkeerd’ spectrum, met name blauw licht, is schadelijk. Door een overdosis, aan dit door pluimvee zeer goed waargenomen licht, raken de dieren gestrest. Dit kan leiden tot pikkerij, maar ook tot prestatieverlies en een toenemende kans op ziektes. Minstens zo belangrijk als het juiste spectrum aan licht, is de manier waarop het wordt toegediend. Van Dijk: “Om optimaal te presteren, hebben kippen een lichtverloop nodig dat hun natuurlijke 24-uursritme stimuleert. Er moet dus een duidelijk, maar geleidelijk verloop in de lichttoevoer zitten, waarbij op het juiste moment de juiste lichtfrequentie wordt geboden. Via een set computergestuurde lichtprogramma’s, die allemaal op de behoefte van iedere specifieke stal zijn aan te passen, heeft Haitzled dit nu mogelijk gemaakt.”

Een beperkt aantal pluimveehouders kan dit slimme en hoogwaardige lichtsysteem nu tegen een scherpe introductieprijs laten installeren

In een moederdierenstal, waar Haitzled op dit moment data vergaart, wordt een hoger aantal bevruchtingen geconstateerd. Maar de werking van het systeem is veel breder dan dat. Via verschillende, op maat gemaakte lichtprogramma’s kan iedere pluimveehouder zijn eigen, optimale lichttoevoer regelen. Zo is er onder andere een programma dat vleeskuikens sneller opkweekt, een programma dat de productie van legkippen stimuleert en eentje die het broedproces optimaal doet verlopen. Van Dijk: “We zijn op zoek naar toekomstgerichte ondernemers die samen met ons de nog veel meer data willen vergaren en ons lichtsysteem willen implementeren. Het liefst hebben we daarbij pluimveehouders die een aantal identieke stallen hebben, zodat we naast de stallen waar de revolutionaire verlichting wordt toegepast ook – ter controle – een aantal stallen kunnen observeren die nog even ‘in de oude situatie’ blijven functioneren.”

“Een beperkt aantal pluimveehouders kan dit slimme en hoogwaardige lichtsysteem nu tegen een scherpe introductieprijs laten installeren”, laat de Haitzled directeur weten. “Dierenwelzijn zal maatschappelijk steeds zwaarder gaan wegen, en de hele industrie zal uiteindelijk overstappen op een dergelijk systeem”, aldus Van Dijk. De enthousiaste ondernemer hoopt op zeer korte termijn met pluimveehouders in contact te komen, die samen met Haitzled stappen willen zetten in deze veelbelovende transitie.

Interesse? Stuur een e-mail naar remco.van.dijk@haitzled.com


Dit artikel verscheen als eerste op pluimveeactueel.nl

Recent Posts